Odkroić skórkę z bułki, rozdrobnić w melakserze lub posiekać pozostawiając większe kawałeczki
bułki. Rozłożyć na blaszce i piec przez 7 minut w 150 stopniach C. Po upieczeniu w razie potrzeby
jeszcze bardziej rozkruszyć, ale niedokładnie.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Upieczone okruszki bułki wymieszać z solą, pieprzem, papryką,
oregano i czosnkiem. Kurczaka pokroić na kawałeczki, doprawić solą i pieprzem. Najpierw obtoczyć
go w mące, później dokładnie w jajku a na koniec w panierce z bułki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić lub posmarować
oliwą lub roztopionym masłem. Piec przez 15 minut.
Sos arrabbiata
W rondlu na oliwie podsmażyć starty czosnek. Wlać pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą,
pieprzem oraz cukrem. Dodać posiekaną papryczkę (bez pestek), wymieszać i gotować przez około 10 minut
pod przykryciem.