Kukurydzę odcedzić i rozmiksować z dodatkiem kurkumy i papryki w proszku
w rozdrabniaczu lub blenderem (na papkę z kawałkami kukurydzy mniejszej i większej wielkości).
Przełożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, mleko oraz jajko i wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem, nałożyć po ok. 1 i 1/2 łyżki masy na 1 placka
i delikatnie rozprowadzić na grubość ok. 7 mm. Smażyć bez przewracania przez ok. 1,5 minuty
aż będą zrumienione od spodu i urosną. Wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Zdjąć z patelni i powtórzyć z koleją porcją placków. Na lepiej rozgrzanej patelni
placki mogą się szybciej usmażyć.
Propozycja podania
Jajko sadzone / podsmażona szynka parmeńska lub bekon / sałata roszponka / pokrojona papryka
lub pomidorki koktajlowe / ratatouille / sos jogurtowy (jogurt + szczypiorek + sól i pieprz)